Είδη στοματικών διαλυμάτων

Είδη στοματικών διαλυμάτων

Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε από διαφημίσεις  στοματικών διαλυμάτων που άλλα καταπολεμούν την ουλίτιδα και την πέτρα, άλλα προλαμβάνουν την τερηδόνα, αντιμετωπίζουν την κακοσμία και γενικά μας εξασφαλίζουν ένα καθαρό και υγιές στόμα. Υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες διαλυμάτων, τα φθοριούχα και τα αντισηπτικά –  αντιμικροβιακά.

  • Τα φθοριούχα στοματικά διαλύματα: έχουν σαν πρώτο και βασικό στόχο την ενδυνάμωση της επιφάνειας των δοντιών ( Αδαμαντίνης) ώστε αυτά να αντέχουν περισσότερο στα οξέα της τερηδόνας. Χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο από παιδιά μέχρι την ηλικία των 16-17 ετών. Σε ειδικές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται από άτομα με πολυτερηδονισμό. Δεν συνιστάται ποτέ να χρησιμοποιούν τα παιδιά στοματικό διάλυμα πριν από την ηλικία των έξι ετών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά θα καταπιούν το στοματικό διάλυμα αντί να το φτύσουν.

Τα περισσότερα στοματικά διαλύματα περιέχουν φθοριούχο άλας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φθορίωση στην ανάπτυξη των δοντιών εάν γίνει μεγάλη κατάποση. Για το λόγο αυτό, τα παιδιά που είναι κατάλληλα για να χρησιμοποιήσουν στοματικό διάλυμα πρέπει πάντοτε να επιβλέπονται όταν το κάνουν, ειδικά όταν μαθαίνουν απλώς την τεχνική του ξεπλύματος χωρίς να το καταπιούν. Υπάρχουν διαθέσιμα στοματικά διαλύματα που διατίθενται στο εμπόριο ειδικά για παιδιά, επειδή δεν περιέχουν αλκοόλ και είναι φθοριωμένα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την προστασία από την τερηδόνα .

Η βασική οδοντιατρική ένδειξη για χρήση ενός αντισηπτικού διαλύματος είναι οι παθήσεις των ούλων, ουλίτιδα-περιοδοντίτιδα. Υπάρχουν διάφορες ουσίες για το σκοπό αυτό, με πλέον αποτελεσματική τη χλωρεξιδίνη. Η απαλλαγή των δοντιών από τη μικροβιακή πλάκα είναι βασική προϋπόθεση για υγιή ούλα και δόντια. Ωστόσο, αυτό επιτυγχάνεται κυρίως μηχανικά και όχι χημικά. Δηλαδή, ένα αντισηπτικό σε καμία περίπτωση δε μπορεί να διορθώσει τις συνέπειες του ελλειπούς βουρτσίσματος των δοντιών ή της μη χρήσης οδοντικού νήματος!

  • Τα αντιμικροβιακά στοματικά διαλύματα περιέχουν:
  •  Άλλα χημ. ενώσεις  με έντονη  αντιμικροβιακά δράση (πχ: Χλωρεξιδίνη)
  • Πολλά, παράγοντες που βοηθούν στην μείωση της οδοντικής πλάκας (πχ: κιτρικός ψευδάργυρος) αλλά και Φθόριο που βοηθά στην ενίσχυση των δοντιών και εμποδίζει την τερηδόνα.
  • Κάποια, Υπεροξείδιο του υδρογόνου που παράγει ατομικό Οξυγόνο έναν έντονα αντιμικροβιακό παράγοντα που βοηθά στην καταστροφή των αναερόβιων μικροβίων
  • Αρκετά, ουσίες που βοηθούν στην εξουδετέρωση της κακοσμίας του στόματος
  • Και τέλος κάποια,  αλκοόλη – οινόπνευμα (Παρόλο που ο επιστημονικός κόσμος δεν έχει καταλήξει ακόμα στο αν η αλκοόλη που περιέχεται στο στοματικό διάλυμα σχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στόματος, καλό είναι να αποφεύγονται τα σκευάσματα με ποσοστό αλκοόλης στα συστατικά τους. Πολλές εταιρείες εδώ και καιρό έχουν ανανεώσει τα προϊόντα τους κάνοντάς τα alcohol free.)

Αυτού του είδους τα διαλύματα δλδ τα αντιμικροβιακά συνίστανται σε πάσχοντες από περιοδοντίτιδα κατά τη διάρκεια της θεραπείας τους από τον οδοντίατρο τους, σε όσους έχουν υποβληθεί σε κάποιο χειρουργείο στη στοματική κοιλότητα, έως ότου είναι σε θέση να βουρτσίσουν ξανά τα δόντια τους και σε όσους δυσκολεύονται να βουρτσίσουν τα δόντια τους και να χρησιμοποιήσουν νήμα εξαιτίας κάποιου ιατρικού προβλήματος. Αντενδείκνυται για όσους έχουν άφθες ή στοματίτιδα.

Η χρήση τους πρέπει να γίνεται για περιορισμένο χρονικό διάστημα και ΠΑΝΤΑ υπό ιατρική καθοδήγηση. Παρατεταμένη χρήση αυτών προκαλεί: αλλοίωση της φυσιολογικής  χλωρίδας του στόματος και σταδιακή επικράτηση ισχυρότερων μικροβιακών στελεχών, πολλές φορές εμφάνιση χρωστικών στα δόντια,  ερεθισμό του στοματικού βλεννογόνου, η και αλλοίωση της γεύσης κ.λπ.

Ρωτήστε τον οδοντίατρό σας ποιο στοματικό διάλυμα πρέπει να χρησιμοποιήσετε για την στοματική σας υγεία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να επιλέξετε το σωστό στοματικό διάλυμα που σας ταιριάζει έτσι ώστε να αποκομίσετε το μέγιστο από την καθημερινή σας στοματική υγιεινή.

Share via
Copy link