Ορθοδοντικες συσκευες

Κινητές συσκευές

Πρόκειται για μηχανισμούς που μπορεί ο ασθενής να βάζει και να βγάζει μόνος του από το στόμα. Ενδεικτικά παραδείγματα αυτής της κατηγορίας είναι:

Untitled-design-14-min

Invisalign

Η τεχνική αυτή (www.invisalign.com), (www.invisalign.gr) εφευρέθηκε στην Αμερική στις αρχές του 2000 και έκτοτε έχει διαδοθεί ευρέως σε όλο τον κόσμο.
Η θεραπεία με τη μέθοδο αυτή γίνεται με τη χρησιμοποίηση εκ μέρους του ασθενούς μιας σειράς αόρατων ναρθήκων που κατασκευάζονται από τη λήψη μέτρων υψηλής ακρίβειας. Τα αρχικά ψηφιακά μέτρα (μαζί με το σχέδιο θεραπείας) στέλνονται στα εργαστήρια της Invisalign. Μετά από λίγες μέρες αποστέλλεται ηλεκτρονικά η ηλεκτονική 3D εικόνα των δοντιών, το λεγόμενο ClinCheck, όπου φαίνονται οι μελλοντικες οδοντικές μετακινήσεις. Με τον τρόπο αυτό ο ασθενής γνωρίζει πριν καν ξεκινήσει η θεραπεία ποια θα είναι η τελική θέση των δοντιών του. Από τη στιγμή που η oρθοδοντικός σε συνδυασμο με τον ασθενή συμφωνήσουν στο σχέδιο θεραπείας,ξεκινά η διαδικασία παραγωγής τους. Οι ατομικές μεμβράνες πρέπει να φοριούνται 20-22 ώρες την ημέρα και να αντικαθίστανται κάθε εβδομάδα από τις επόμενες, μέχρις ότου τα δόντια μετακινηθούν στις τελικές τους θέσεις. Ο αριθμός των ναρθήκων που απαιτείται για κάθε ασθενή διαφέρει ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού, συνήθως όμως κυμαίνεται από 9-18 για τα ελαφρά περιστατικά και από 18-36 για τα πλήρη περιστατικά.

orthodontic-headgear

Λειτουργικά μηχανήματα/ εξωστοματικό τόξο

Λειτουργικά μηχανήματα: χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση σκελετικών προβλημάτων σε μικρά παιδιά, αλλά κυρίως στην προεφηβική και εφηβική ηλικία στην περίπτωση που η ορθοδοντικός επιδιώκει καθοδήγηση, διέγερση ή και αναστολή της αύξησης των γνάθων.

Ακίνητες συσκευές

Πρόκειται για ορθοδοντικούς μηχανισμούς που είναι κολλημένοι στα δόντια κατα την διάρκεια της θεραπείας και αφαιρούνται μόνο απο την ορθοδοντικό μετά το πέρας αυτής.

bracesmetal

Μεταλλικα σιδερακια

Κατασκευασμένα από ανοξείδωτο ατσάλι αποτελούν τον πιο δημοφιλή μηχανισμό ορθοδοντικής θεραπείας παιδιών και εφήβων.
Με την προσκόλλησή τους στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών και συνδυαζόμενα με ελαστικές προσδέσεις ποικίλων χρωμάτων προσδίδουν μια χαρούμενη όψη στο πρόσωπο. Σε συνέργεια με τα σύρματα, που συνδέουν τα σιδεράκια μεταξύ τους, προκαλούν μετακίνηση ακριβείας στα δόντια προς την επιθυμητή κατεύθυνση.

o-FAKE-BRACES-1

Wild braces

Πρόκειται για μεταλλικά σιδεράκια που προσκολλώνται αποκλειστικά στα έξι πάνω μπροστινά δόντια, που είναι και τα πιο εμφανή στο χαμόγελο.
Η ιδιομορφία τους έγκειται στο σχεδιασμό της βάσης του bracket που μπορεί να είναι λουλούδι, αστέρι, καρδιά, και πολλά άλλα. Η δημιουργία τους αποτελεί προϊόν εφεύρεσης ενός Αμερικανού ορθοδοντικού και αποσκοπεί στο να προσδώσει μια διαφορετική και πιο διασκεδαστική όψη στο πρόσωπο των ασθενών που τα επιλέγουν. Από λειτουργικής απόψεως δε διαφέρουν σε τίποτα από τα κλασικά μεταλλικά σιδεράκια με τα οποία και συνδυάζονται με οποιαδήποτε σειρά και σε οποιοδήποτε σχέδιο επιλέξει ο ασθενής.

lingual-braces

Κεραμικά σιδεράκια

Τα κεραμικά ή λευκά σιδεράκια δημιουργήθηκαν για να καλύψουν τις αισθητικές απαιτήσεις του συνεχώς αυξανόμενου αριθμού των ενήλικων ασθενών, αλλά χρησιμοποιούνται ευρύτατα και στους εφήβους.
Κατασκευασμένα από μονοκρυσταλλικό ζαφείρι, διακρίνονται για την υψηλή διαφάνεια και τη σταθερότητα του χρώματος, καθιστώντας την ορθοδοντική θεραπεία πραγματικά αισθητική και σχεδόν αόρατη. Αρχικά χρησιμοποιήθηκαν σε συνδυασμό με τα κλασικά μεταλλικά σύρματα, σήμερα όμως χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τα λευκά σύρματα (μεταλλικά με λευκή επικάλυψη στο χρώμα του δοντιού), γεγονός που τα κάνει λιγότερο εμφανή.

incognito-lingual-braces

Incognito

Πρόκειται για σιδεράκια που συγκολλιώνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών, με αποτέλεσμα να είναι παντελώς αόρατα. Τα γλωσσικά σιδεράκια που χρησιμοποιούνται στο ιατρείο (www.incognito.net) είναι κατασκευασμένα από κομπιούτερ και ρομπότ στο εργαστήριο της εταιρείας 3M στη Γερμανία, ύστερα από υψηλής ακρίβειας μέτρα που παίρνει η ορθοδοντικός στην πρώτη διαγνωστική συνεδρία.
Τα σιδεράκια αυτά είναι από χρυσό και παντελώς εξατομικευμένα, δηλαδή είναι φτιαγμένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να ταιριάζουν απόλυτα στη μορφολογία της γλωσσικής επιφάνειας του συγκεκριμένου και μόνο ασθενούς. Μοναδικό τους ‘μειονέκτημα’ είναι το υψηλότερο κόστος τους σε σχέση με όλα τα άλλα είδη σιδερακίων που χρησιμοποιούνται ευρύτατα στο ιατρείο.

brackers

Άλλα είδη γλωσσικών αγκίστρων

Σε περιπτώσεις που δεν απαιτείται ή ο ασθενής δεν επιθυμεί μια ολοκληρωμένη ορθοδοντική θεραπεία (μέσης διάρκειας δύο χρόνων) είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν και άλλα είδη γλωσσικών αγκίστρων 2D διαφόρων εταιρειών (π.χ. G.A.C, Omcro, Leone..), πιο οικονομικά από τα σιδεράκια Incognito.
Τα γλωσσικά αυτά σιδεράκια από ανοξείδωτο ατσάλι είναι μη εξατομικευμένα και ενδείκνυνται κυρίως για περιορισμένης έκτασης θεραπείες που στοχεύουν αποκλειστικά στην αισθητική βελτίωση του χαμόγελου. Πρόκειται για ελαφρές στρεβλοφυίες ή μικρές υποτροπές προηγούμενης ορθοδοντικής θεραπείας στην πρόσθια περιοχή των οδοντικών τόξων (οι λεγόμενες “κοινωνικές” θεραπείες των έξι προσθίων δοντιών), μικρής χρονικής διάρκειας (4-6 μηνών). Σε περιπτώσεις που απαιτείται μια ολοκληρωμένη ορθοδοντική θεραπεία, οικονομικά πιο προσιτή από αυτή με τη χρήση των γλωσσικών αγκίστρων Incognito, είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθούν τα γλωσσικά 3D αυτόδετα άγκιστρα ALIAS