Συνέπειες της πρόωρης απώλειας των νεογιλών στο φραγμό αν δεν φροντίσουμε τα παιδικά δόντια

Συνέπειες της πρόωρης απώλειας των νεογιλών στο φραγμό αν δεν φροντίσουμε τα παιδικά δόντια

Η καλή κατάσταση των παιδικών δοντιών συμβάλλει καθοριστικά στην υγεία των μόνιμων δοντιών και η άποψη πως δεν χρειάζεται να προσέχουμε τα νεογιλά δόντια επειδή θα αντικατασταθούν, είναι τελείως λανθασμένη.

Η παιδική οδοντοφυΐα σχηματίζεται ήδη από τις πρώτες εβδομάδες της κύησης και ανατέλλει όταν τα μωρά είναι 5 με 8 μηνών. Αποτελείται από 20 δόντια και ολοκληρώνεται στην ηλικία των 2 – 2 ½ χρόνων.

Ακολουθεί η μόνιμη οδοντοφυΐα η οποία αποτελείται από 32 δόντια, με το πρώτο μόνιμο δόντι να εμφανίζεται στη στοματική κοιλότητα κατά τον τον 6ο χρόνο και να ολοκληρώνεται στην ηλικία των 18. Βέβαια ο χρόνος της ανατολής των μόνιμων δοντιών κάποιες φορές ποικίλει και αποτελεί σημαντική παράμετρο για την εφαρμογή ορθοδοντικών και άλλων θεραπευτικών παρεμβάσεων.

Κατά την παιδική ηλικία τα προβλήματα στην οδοντοφυΐα μπορούν να προκληθούν από σπάσιμο ή ράγισμα ενός δοντιού ή/και από την τερηδόνα η οποία αποτελεί τη συχνότερη μολυσματική νόσο των παιδιών: προκαλείται από τα μικρόβια που βρίσκονται στην οδοντική πλάκα (τα οποία και προέρχονται από τα υπολείμματα τροφών πάνω στα δόντια) και οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή τους, διαλύοντας το ασβέστιο της επιφάνειάς τους.

Η πρόωρη απώλεια ενός παιδικού δοντιού λόγω τραύματος ή τερηδονισμού, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά ορθοδοντικά προβλήματα στο μέλλον. Η απόπτωση ενός νεογιλού δοντιού πριν την ανατολή του αντίστοιχου μόνιμου, θα πρέπει να ακολουθείται από ειδική συγκράτηση του χώρου μέσω μηχανισμού που εφαρμόζεται από τον ορθοδοντικό, ώστε να αποφευχθεί η έκτοπη ανατολή, η έγκλειση του ανατέλλοντος μόνιμου δοντιού και η μετακίνηση των παρακείμενων δοντιών.

Κατά την παιδική ηλικία λοιπόν, εάν οι γονείς διαπιστώσουν αλλαγή σε κάποιο δοντάκι, στο χρώμα του, ή την ύπαρξη τρυπούλας σε αυτό, θα πρέπει να απευθυνθούν στον οδοντίατρο το συντομότερο δυνατό.

Τα προβλήματα στα νεογιλά δόντια αντιμετωπίζονται θεραπευτικά όπως και στα μόνιμα: πρέπει να καθαριστούν και να εμφραχθούν (τοποθέτηση σφραγίσματος) και εάν η βλάβη είναι προχωρημένη, να εφαρμοστεί ενδοδοντική θεραπεία (πολφοτομή).

Μόνο στην περίπτωση εκτεταμένης βλάβης ενός παιδικού δοντιού προβαίνουμε στην εξαγωγή του καθώς και στη διατήρηση του χώρου που δημιουργείται, μέχρι την ανατολή του μόνιμου δοντιού.

Η αποφυγή των παραπάνω θεραπευτικών ενεργειών εξασφαλίζεται προλαμβάνοντας τις τερηδονικές αλλοιώσεις. Η ανά 6 μήνες επίσκεψη στον παιδοδοντίατρο εξασφαλίζει τον έγκαιρο εντοπισμό των βλαβών που προκαλούνται από την τερηδόνα και με την εφαρμογή της κατάλληλης θεραπείας τα προβλήματα των νεογιλών δοντιών αποφεύγονται.

Επίσης, ο καθαρισμός των δοντιών πρέπει να ξεκινά στη βρεφική ηλικία χρησιμοποιώντας μια καθαρή υγρή γάζα στα ούλα του μωρού μετά το γεύμα. Τα πρώτα παιδικά δόντια καθαρίζονται με βρεφική οδοντόβουρτσα χωρίς οδοντόκρεμα ενώ μετά την ηλικία των δύο χρόνων μπορεί να χρησιμοποιηθεί οδοντόπαστα με μικρή περιεκτικότητα σε φθόριο (500 ppmF). Αργότερα βουρτσίζουμε τα παιδικά δοντάκια με τις κατάλληλες για την ηλικία οδοντόκρεμες  και οδοντόβουρτσες, χρησιμοποιούμε φθοριούχο διάλυμα, μεσοδόντιο βουρτσάκι και οδοντικό νήμα.

Η φροντίδα και διατήρηση των παιδικών δοντιών συντελούν:

👉στην υγιή ανάπτυξη των γνάθων οπότε και στην αισθητική του προσώπου

👉στη σωστή λειτουργία της μάσησης

👉στην ορθή άρθρωση του λόγου

👉στη σωστή ανατολή των επόμενων μονίμων δοντιών

Άλλωστε……η πρόληψη είναι πάντα η καλύτερη θεραπεία!

Κάνε τώρα το πρώτο βήμα για ένα λαμπερό χαμόγελο και κλείσε ένα ραντεβού ενημέρωσης στο Great Smile Χαλανδρίου κάνοντας κλικ ΕΔΩ 

Share via
Copy link