Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας;

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας;

Τα τελευταία χρόνια οι ορθοδοντικοί, είναι σε θέση να χαρίσουν ένα όμορφο χαμόγελο σε όλες τις ηλικίες, χάρη στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις της ορθοδοντικής. Παρόλα αυτά, υπάρχει ο βέλτιστος χρόνος παρέμβασης που εξασφαλίζει τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, στο μικρότερο χρονικό διάστημα θεραπείας, χωρίς συνήθως  εξαγωγές μονίμων δοντιών.

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Εταιρεία Ορθοδοντικών, η κατάλληλη ηλικία για την πρώτη επίσκεψη σε ορθοδοντικό είναι τα 7 έτη. Ο ορθοδοντικός μπορεί να διαγνώσει κατά την πρώτη επίσκεψη συχνά προβλήματα που μπορεί να εμφανίζει ένα παιδί σε αυτή την ηλικία. Έτσι, ανάλογα με τη διάγνωση, προτείνει τον καταλληλότερο χρόνο έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας καθώς και τις σωστές μεθόδους για την έγκαιρη αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Υπάρχουν βέβαια  και οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ο ορθοδοντικός κρίνει πως το παιδί δεν είναι έτοιμο για έναρξη θεραπείας κατά την πρώτη εξέταση, οπότε θα ζητήσει να το ξαναδεί σε δεύτερο χρόνο.

Κατά την πρώτη ορθοδοντική επίσκεψη εξετάζονται:

  • η ανατολή μόνιμων δοντιών και η απώλεια νεογιλών
  • η συγκλεισιακή ανωμαλία καιη φύση αυτής, δηλαδή αν είναι είναι οδοντικής ή σκελετικής αιτιολογίας. Κάποια απο τα περιστατικά που αφορούν σε αυτές τις δυο κατηγορίες είναι τα πεταχτά πάνω δόντια, τα συνωστισμένα δόντια, με αραιά διαστήματα, με σταυροειδή σύγκλειση κ.α.
  • η αναγκαιότητα ή μη μιας πρώτης φάσης ορθοδοντικής θεραπείας (Phase I )

Εκτός από την ευθυγράμμιση των δοντιών, ένα ελκυστικό χαμόγελο εξαρτάται πολύ και από το χρώμα τους και πλέον το λευκό, λαμπερό χαμόγελο έχει όλο και περισσότερους οπαδούς. Η λεύκανση των δοντιών είναι μια διαδικασία κατά την οποία απομακρύνονται χρωστικές από τα δόντια με αποτέλεσμα να γίνονται λευκότερα. Είναι από τις πιο δημοφιλείς διαδικασίες στην αισθητική οδοντιατρική η οποία πραγματοποιείται με την χρήση λάμπας LED ή/και με με ναρθηκάκια νυκτός.

Συνήθως οι σκελετικές ανωμαλίες (π.χ. προγναθισμός της κάτω γνάθου) καθώς και οι παραλειτουργικές έξεις (π.χ θηλασμός δακτύλου) είναι αυτές που αντιμετωπίζονται στην ηλικία αυτή.

Η αρμονικά καθοδηγούμενη ανάπτυξη του στοματογναθικού συστήματος εξαρτάται κατά πολύ από την ορθοδοντική αγωγή στην παιδική ηλικία, η οποία αγωγή επιλύει γρήγορα και εύκολα σκελετικά προβλήματα αναφορικά με τα μεγέθη και τη σχέση των δύο γνάθων.

Για την καταστολή μιας ορθοδοντικής ανωμαλίας (Phase Ι) η διάρκεια της θεραπείας είναι συνήθως ένα έτος.

Σε αυτή τη φάση χρησιμοποιούνται:

α.κινητοί μηχανισμοί όπως τα μασελάκια και τα εξωστοματικά τόξα

β.ακίνητοι μηχανισμοί όπως το μηχάνημα ταχείας διάνοιξης της υπερώας

γ.σιδεράκια

Σίγουρα η  έγκαιρη ορθοδοντική θεραπεία των περιστατικών στην παιδική ηλικία θα αντιμετωπίζονταν διαφορετικά και όχι τόσο εύκολα κατά την εφηβική ηλικία ή κατά την ενήλικη ζωή.

Συμπερασματικά όσο νωρίτερα ξεκινήσει η θεραπεία για την αντιμετώπιση των περισσοτέρων ορθοδοντικών ανωμαλιών, τόσο πιο ανώδυνη και αποτελεσματική θα είναι, χαρίζοντας στους μικρούς ασθενείς ένα όμορφο και υγιές χαμόγελο που θα κρατήσει για μια ζωή!

Share via
Copy link