Μέχρι πριν μερικά χρόνια, η κυρίαρχη επιλογή ορθοδοντικής θεραπείας ήταν τα παραδοσιακά μεταλλικά ή τα πιο διακριτικά κεραμικά σιδεράκια. Πρόκειται για άκρως αποτελεσματικές στον ευθειασμό των δοντιών συσκευές, οι οποίες ωστόσο συνοδεύονται από σημαντικούς αισθητικούς και λειτουργικούς περιορισμούς για τον ασθενή. Για την άρση αυτών των περιορισμών, τέθηκε σε προτεραιότητα η ανεύρεση τεχνικών και συσκευών που θα καθιστούσαν εφικτή την ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια. Μάλιστα, η διαδικασία αυτή στέφθηκε από επιτυχία, καθώς οι αόρατοι νάρθηκες δοντιών Invisalign αποτελούν μια πιο σύγχρονη, πιο άνετη και λιγότερο εμφανή επιλογή. Η ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς, κινητούς νάρθηκες Invisalign προσφέρει μια διακριτική και αποτελεσματική εναλλακτική λύση στα παραδοσιακά σιδεράκια, χωρίς να υστερεί σε καμία περίπτωση στο κομμάτι της αποτελεσματικότητας.

Πώς λειτουργεί η ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια με Invisalign

Η ορθοδοντική θεραπεία Invisalign λειτουργεί αντίστοιχα με τα παραδοσιακά σιδεράκια, τα οποία περιλαμβάνουν την εφαρμογή ελεγχόμενης πίεσης στα δόντια προκειμένου να μετακινηθούν στις επιθυμητές θέσεις τους. Ωστόσο, αντί να χρησιμοποιεί μεταλλικά άγκιστρα και σύρματα, η ορθοδοντική θεραπεία με Invisalign πραγματοποιείται με μια σειρά από ειδικά κατασκευασμένους, αφαιρούμενους νάρθηκες που εφαρμόζουν άνετα στα δόντια.

Ψηφιακός σχεδιασμός ορθοδοντικής θεραπείας & κατασκευή των ναρθήκων

Η θεραπεία ξεκινά με την επίσκεψη σε ειδικό ορθοδοντικό, ο οποίος δημιουργεί ψηφιακές φωτογραφίες των δοντιών του ασθενούς φωτογραφίες του ασθενούς (5 ενδοστοματικές και 3 εξωστοματικές) με τη χρήση ενδοστοματικού σαρωτή. Λαμβάνονται επίσης ψηφιακά μέτρα υψηλής ακριβείας, τα οποία αποστέλλονται ηλεκτρονικά μαζί με τις φωτογραφίες στα εργαστήρια της Align Technology. Έτσι, ακολουθεί η δημιουργία ενός ακριβούς τρισδιάστατου μοντέλου της οδοντοστοιχίας του ασθενούς, το επονομαζόμενο ClinCheck, στο οποίο απεικονίζονται οι μελλοντικές οδοντικές μετακινήσεις. Με αυτό τον τρόπο ο ασθενής μπορεί να δει την τελική εικόνα των δοντιών του, προτού καν ξεκινήσει την ορθοδοντική θεραπεία. Ο ορθοδοντικός στη συνέχεια κάνει τις απαραίτητες προσαρμογές ή αλλαγές στο τρισδιάστατο αυτό μοντέλο και δημιουργεί το σχέδιο θεραπείας. Με βάση το σχέδιο θεραπείας, κατασκευάζεται στη συνέχεια το πρώτο ζευγάρι αόρατων ναρθήκων Invisalign.

Κάθε ζευγάρι ναρθήκων για ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια έχει σχεδιαστεί για να μετακινεί τα δόντια σταδιακά, ενώ αντικαθίσταται κάθε μία περίπου εβδομάδα με το επόμενο. Οι νάρθηκες ασκούν ήπια, σταθερή πίεση στα δόντια, μετατοπίζοντάς τα σταδιακά στις επιθυμητές θέσεις. Να σημειωθεί ότι θα πρέπει να φοριούνται για 20 έως 22 ώρες την ημέρα για να επιτευχθούν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Αφαιρούνται μόνο κατά τη διάρκεια του φαγητού, της κατανάλωσης ροφημάτων εκτός από νερό, του βουρτσίσματος των δοντιών και της εφαρμογής οδοντικού νήματος. Είναι πολύ σημαντικό οι ασθενείς να είναι συνεπείς και να τηρούν επίσης τα ραντεβού παρακολούθησης με τον ορθοδοντικό. Κατά τη διάρκεια αυτών των ραντεβού, μπορούν να γίνουν προσαρμογές εάν είναι απαραίτητο και μπορούν να παρασχεθούν νέοι νάρθηκες εάν το σχέδιο θεραπείας απαιτεί τροποποιήσεις.

Οφέλη της ορθοδοντικής θεραπείας με Invisalign

Η ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια με Invisalign προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα σε σχέση με τις παραδοσιακές μεθόδους, καθιστώντας το μια ελκυστική επιλογή για πολλούς ασθενείς. Αρχικά, αυτοί οι διαφανείς νάρθηκες είναι ουσιαστικά αόρατοι, γεγονός που τους καθιστά τους μια δημοφιλή επιλογή για πολυάσχολους ενήλικες ή εφήβους που προτιμούν μια πιο διακριτική επιλογή. Παράλληλα, καθώς οι νάρθηκες Invisalign είναι κατασκευασμένοι από λείο πλαστικό, είναι σαφώς πιο άνετοι, σε αντίθεση με τα παραδοσιακά σιδεράκια των οποίων τα μεταλλικά άγκιστρα και τα σύρματα προκαλούσαν ενόχληση και μικροτραυματισμούς. Μάλιστα, δεν υπάρχουν αιχμηρές άκρες ή προεξέχοντα τμήματα που μπορεί να ερεθίσουν το στόμα. Πέρα από αυτό, οι ασθενείς που υποβάλλονταν σε ορθοδοντική θεραπεία με σιδεράκια καλούνταν να επισκέπτονται συχνά τον ορθοδοντικό, ο οποίος έπρεπε να σφίγγει ανά ορισμένα χρονικά διαστήματα τα σύρματα.

Η αφαιρούμενη επίσης φύση των ναρθήκων επιτρέπει την ευκολότερη διατήρηση της στοματικής υγιεινής. Οι ασθενείς μπορούν ταυτόχρονα να τρώνε και να πίνουν ό,τι θέλουν χωρίς να ανησυχούν μήπως καταστρέψουν τις ορθοδοντικές τους συσκευές. Αυτό δεν ίσχυε για τα παραδοσιακά σιδεράκια, καθώς για να αποφευχθούν τυχόν προβλήματα οι ασθενείς καλούνταν να αποφεύγουν ορισμένες σκληρές ή κολλώδεις τροφές. Το Invisalign απαιτεί συνήθως λιγότερες επισκέψεις στον ορθοδοντικό για προσαρμογές.

Η χρήση προηγμένης τρισδιάστατης απεικόνισης και σχεδίασης με τη βοήθεια υπολογιστή επιτρέπει ένα εξαιρετικά ακριβές σχέδιο θεραπείας. Αυτή η τεχνολογία παρέχει μια σαφή εικόνα του αναμενόμενου αποτελέσματος και μια λεπτομερή εκ των προτέρων απεικόνιση των οδοντικών μετακινήσεων. Τέλος, κάθε σετ ναρθήκων Invisalign είναι ειδικά κατασκευασμένο για να ταιριάζει στα δόντια του ασθενούς και έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις μοναδικές ορθοδοντικές ανάγκες του. Αυτό εξασφαλίζει μια πιο εξατομικευμένη και αποτελεσματική διαδικασία θεραπείας. Η Ορθοδοντικός Invisalign στο Χαλάνδρι και στο Κορωπί, Dr. Αγγελική Νικολοπούλου, εφαρμόζει την ορθοδοντική θεραπεία χωρίς σιδεράκια για κάθε ασθενή που επιθυμεί μια άνετη εμπειρία ευθειασμού των δοντιών του, χωρίς περιορισμούς!