Το χαμόγελο είναι συνήθως το πιο γοητευτικό στοιχείο του προσώπου μας. Τι γίνεται όμως εάν όταν χαμογελάμε φαίνονται πιο πολύ τα ούλα παρά τα δόντια; Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται λόγος για ουλικό χαμόγελο, όπου δεν υφίσταται αρμονική αναλογία εμφάνισης των ούλων και των δοντιών όταν χαμογελάει κάποιος. Η έκθεση μεγάλου τμήματος των ούλων κατά το χαμόγελο αποτελεί καθαρά αισθητικό ζήτημα και δεν εγκυμονεί κάποιον κίνδυνο για την υγεία των δοντιών ή των ούλων. Ωστόσο, μπορεί να επηρεάσει αρκετά την αισθητική και την αυτοεκτίμηση ενός ατόμου, γεγονός που ωθεί αρκετούς να αναζητήσουν τρόπους διόρθωσης της συγκεκριμένης κατάστασης. Το γνωρίζατε όμως ότι μία από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές για τη διόρθωση του ουλικού χαμόγελου είναι η ορθοδοντική θεραπεία; Ναι, καλά ακούσατε! Πάμε όμως πρώτα να δούμε τι ακριβώς είναι το ουλικό χαμόγελο κι έπειτα πώς μπορεί να διορθωθεί στα χέρια ενός ειδικού ορθοδοντικού.

Τι είναι το ουλικό χαμόγελο;

Το ουλικό χαμόγελο είναι ένα ζήτημα κατά το οποίο τα ούλα γίνονται περισσότερο ορατά σε σχέση με τα δόντια όταν χαμογελάει κάποιος. Πιο συγκεκριμένα, ένα χαμόγελο θεωρείται γενικά ουλικό εάν 3 έως 4 χιλιοστά ουλικού ιστού είναι ορατά κατά το χαμόγελο. Αν και μόνο ένα μικρό ποσοστό ανδρών και γυναικών παρουσιάζει το συγκεκριμένο ζήτημα, δεν παύει να αποτελεί αισθητικό πρόβλημα για τους πάσχοντες. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άτομα με ουλικό χαμόγελο προσπαθούν να καλύψουν το στόμα τους σε στιγμές γέλιου.

Μπορεί ένα ουλικό χαμόγελο να είναι σημάδι κάποιας υποκείμενης παθολογικής κατάστασης;

Γενικά, το ουλικό χαμόγελο οφείλεται στα παρακάτω αίτια, τα οποία δεν εγκυμονούν κάποιον κίνδυνο:

  • Υπερκινητικότητα των μυών του άνω χείλους, με αποτέλεσμα τα χείλη να ανασηκώνονται ψηλότερα από το κανονικό όταν τα άτομα χαμογελούν, αποκαλύπτοντας περισσότερο ιστό των ούλων.
  • Κοντά ή μικρά δόντια, τα οποία μπορούν να κάνουν τα ούλα να φαίνονται πιο έντονα ακόμα κι αν ο ίδιος ο ιστός των ούλων δεν υπερβαίνει το φυσιολογικό.
  • Αδυναμία του ύψους του άνω χείλους να καλύψει τα δόντια της άνω γνάθου
  • Κάλυψη των δοντιών της άνω γνάθου από τα ούλα
  • Μη ολοκληρωμένη ανατολή των δοντιών της άνω γνάθου
  • Εκτεταμένη κατακόρυφη ανάπτυξη της άνω γνάθου
  • Ανομοιομορφίες ως προς το πάχος ή το ύψος των ούλων ακόμη κι αν αυτά έχουν φυσιολογική θέση και διάταξη στη στοματική κοιλότητα.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου ένα ουλικό χαμόγελο μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή ή πρήξιμο των ούλων. Σε αυτή την περίπτωση, γίνεται λόγος για ουλίτιδα, η οποία μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την ακεραιότητα των δοντιών και των ούλων αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η θεραπεία της ουλίτιδας το συντομότερο δυνατό μπορεί να αποτρέψει πιο σοβαρά προβλήματα όπως η περιοδοντίτιδα.

Ορθοδοντική θεραπεία για τη διόρθωση του συγκεκριμένου ζητήματος

Μια από τις πιο αποτελεσματικές επιλογές για τη διόρθωση ενός ουλικού χαμόγελου είναι η ορθοδοντική θεραπεία, είτε με παραδοσιακά μεταλλικά σιδεράκια ή με διαφανείς νάρθηκες δοντιών Invisalign. Τόσο τα σιδεράκια όσο και οι αόρατοι νάρθηκες λειτουργούν εφαρμόζοντας ήπια, ελεγχόμενη πίεση στα δόντια, μετατοπίζοντάς τα σταδιακά σε μια πιο βέλτιστη θέση. Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να αντιμετωπίσει ένα ουλικό χαμόγελο με δύο τρόπους. Αρχικά, συμβάλλει στη διόρθωση της ευθυγράμμισης των δοντιών, επιτρέποντας τους να ανατείλουν πληρέστερα και μειώνοντας την έκθεση των ούλων. Επίσης, η ορθοδοντική θεραπεία διευκολύνει την ανοδική μετατόπιση των δοντιών προς το φατνιακό οστό, προκαλώντας έτσι την προσαρμογή του ιστού των ούλων, γεγονός που καθιστά τα ούλα λιγότερο ορατά όταν ο ασθενής χαμογελά. Εάν από την άλλη πλευρά το ουλικό χαμόγελο οφείλεται σε ατελή ανατολή των δοντιών της άνω γνάθου, η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να προσαρμόσει τη θέση των δοντιών και των ούλων ώστε να επιτρέψει στα δόντια να ανατείλουν πλήρως, διορθώνοντας έτσι το ουλικό χαμόγελο.

Μάλιστα, υπάρχει και πιο διακριτική, αισθητικά ικανοποιητική επιλογή για τη διόρθωση του ουλικού χαμόγελου, εάν ο ασθενής επιλέξει να υποβληθεί σε ορθοδοντική θεραπεία με διαφανείς νάρθηκες δοντιών Invisalign. Οι αόρατοι νάρθηκες αυτοί ασκούν αντίστοιχη με τα σιδεράκια ελεγχόμενη πίεση στα δόντια, μετακινώντας τα στην επιθυμητή θέση. Μάλιστα, συχνά προτιμώνται από τους ασθενείς για την άνεση και την αισθητική ικανοποίηση που προσφέρουν.

Εάν ωστόσο η ορθοδοντική θεραπεία αδυνατεί από μόνη της να επιφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, μπορεί να συνδυαστεί με ορισμένες επεμβάσεις για την επιτυχή αποκατάσταση του ουλικού χαμόγελου. Από την άλλη πλευρά, δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ουλικού χαμόγελου καθαρά ορθοδοντικής φύσεως. Συνεπώς, η επίσκεψη σε ειδικό ορθοδοντικό είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθετε εάν η ορθοδοντική θεραπεία είναι ο βέλτιστος τρόπος για τη διόρθωση ενός ουλικού χαμόγελου. Εάν το ουλικό χαμόγελο σας κρατάει πίσω, η Ορθοδοντικός Invisalign στο Χαλάνδρι και το Κορωπί, Dr. Αγγελική Νικολοπούλου, μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε ένα ισορροπημένο και όμορφο χαμόγελο.