Η ορθοδοντική θεραπεία ενδείκνυται για τη διόρθωση ενός ευρέως φάσματος ζητημάτων του στοματογναθικού συστήματος, συμβάλλοντας έτσι στην απόκτηση ενός όμορφου χαμόγελου. Προκειμένου να είναι επιτυχής ωστόσο, είναι σημαντικό να προηγηθεί όχι μόνο ενδελεχής σχεδιασμός της θεραπείας, αλλά και μέριμνα για τη συντήρηση του αποτελέσματος μετά τη λήξη της. Τι γίνεται όμως όταν κάποια ανεπιθύμητη κατάσταση απειλούν την επιτυχία αλλά και τη συντήρηση του αποτελέσματος της ορθοδοντικής θεραπείας; Μια από αυτές είναι και ένας έγκλειστος φρονιμίτης. Μάλιστα, η παρουσία του μπορεί να περιπλέξει τον σχεδιασμό της θεραπείας αλλά και να επηρεάσει όχι μόνο τη σταθερότητα του τελικού αποτελέσματος αλλά και τη συνολική στοματική και οδοντική υγεία.
Οι φρονιμίτες εμφανίζονται συνήθως μεταξύ 17 και 25 ετών, συχνά όταν η ορθοδοντική θεραπεία πλησιάζει στην ολοκλήρωσή της ή έχει ήδη ολοκληρωθεί. Ένας έγκλειστος φρονιμίτης ή ένας φρονιμίτης που έχει μόλις ανατείλει μπορεί να ασκήσει ανεπιθύμητες δυνάμεις στα παρακείμενα δόντια, πιθανώς διαταράσσοντας την ευθυγράμμιση που επιτεύχθηκε μέσω της ορθοδοντικής θεραπείας.
Φρονιμίτες και πιθανά ζητήματα
Οι φρονιμίτες είναι το τελευταίο σύνολο γομφίων που αναπτύσσονται τόσο στην άνω όσο και την κάτω γνάθο. Αποτελούν υπολείμματα μιας εποχής που οι πρόγονοι του ανθρώπου είχαν ανάγκη από μεγαλύτερες, ισχυρότερες γνάθους οι οποίες διευκόλυναν την κατανάλωση μέχρι και ωμού κρέατος. Οι σύγχρονες ανθρώπινες γνάθοι είναι μικρότερες, συχνά χωρίς τον απαραίτητο χώρο για να φιλοξενήσουν αυτά τα δόντια. Ως αποτέλεσμα, οι φρονιμίτες συχνά γίνονται έγκλειστοι, δηλαδή δεν μπορούν να ανατείλουν πλήρως στη στοματική κοιλότητα. Ένας έγκλειστος φρονιμίτης δημιουργεί πλήθος προβλημάτων, αφού ασκεί πίεση στις παρακείμενες δομές και κατά συνέπεια προκαλεί πόνο, φλεγμονές και άλλα ζητήματα.
Πώς ένας έγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να επηρεάσει την ορθοδοντική θεραπεία
Ένας έγκλειστος φρονιμίτης μπορεί να επηρεάσει την ορθοδοντική θεραπεία με αρκετούς τρόπους. Αρχικά, καθώς ο φρονιμίτης προσπαθεί να ανατείλει, μπορεί να ασκήσει πίεση στα παρακείμενα δόντια. Αυτή η πίεση μπορεί να προκαλέσει μετακίνηση ή συνωστισμό των δοντιών, πιθανώς αντιστρέφοντας την ευθυγράμμιση που επιτεύχθηκε ή προσπαθεί να επιτευχθεί μέσω της ορθοδοντικής θεραπείας. Παράλληλα, η παρουσία εγκλείστων φρονιμιτών μπορεί να αλλάξει τη φυσιολογική διαδικασία αναδόμησης των οστών στη γνάθο. Η αναδόμηση των οστών είναι ένα κρίσιμο μέρος της ορθοδοντικής θεραπείας, καθώς επιτρέπει στα δόντια να μετακινηθούν στις νέες τους θέσεις. Οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορούν να διαταράξουν αυτή τη διαδικασία, οδηγώντας σε συμβιβασμένα ορθοδοντικά αποτελέσματα. Επίσης, οι έγκλειστοι φρονιμίτες μπορούν να προκαλέσουν απορρόφηση των ριζών των παρακείμενων δοντιών. Η απορρόφηση των ριζών είναι η διαδικασία με την οποία το σώμα διασπά και απορροφά τη δομή της ρίζας ενός δοντιού. Τέλος, ένας έγκλειστος φρονιμίτης είναι επιρρεπής σε λοίμωξη και φλεγμονή, ιδιαίτερα αν έχει ανατείλει ατελώς και έχει δημιουργήσει έναν θύλακα που είναι δύσκολο να καθαριστεί. Η φλεγμονή αυτή λέγεται περιστεφανίτιδα, και είναι μια λοίμωξη του ιστού γύρω από το δόντι, η οποία μπορεί να περιπλέξει όχι μόνο την ορθοδοντική θεραπεία αλλά και τη διατήρηση της στοματικής υγιεινής.
Στρατηγικές διαχείρισης
Η διαχείριση των εγκλείστων φρονιμιτών στο πλαίσιο της ορθοδοντικής θεραπείας απαιτεί μια ολοκληρωμένη προσέγγιση. Σε πρώτη φάση, πριν από την έναρξη της ορθοδοντικής θεραπείας, είναι απαραίτητη μια λεπτομερής αξιολόγηση της οδοντοστοιχίας του ασθενούς, συμπεριλαμβανομένων των φρονιμιτών. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει ακτινογραφική απεικόνιση για την εκτίμηση της θέσης και της ανάπτυξής τους. Ακολουθεί έπειτα η λήψη αποφάσεων σχετικά με τη διαχείρισή τους. Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις μάλιστα είναι το χρονοδιάγραμμα της εξαγωγής. Η εξαγωγή εγκλείστων φρονιμιτών πριν ή κατά τη διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας μπορεί να αποτρέψει μελλοντικές επιπλοκές. Ωστόσο, η πρόωρη εξαγωγή μπορεί επίσης να οδηγήσει σε απώλεια οστού, η οποία μπορεί να επηρεάσει τα αποτελέσματα της ορθοδοντικής θεραπείας.
Ταυτόχρονα, οι ασθενείς θα πρέπει να ενημερώνονται για τον πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ένας έγκλειστος φρονιμίτης στην ορθοδοντική θεραπεία τους. Βέβαια, η ενημέρωση οφείλει να περιλαμβάνει τη γενικότερη επίδραση των φρονιμιτών στην ορθοδοντική θεραπεία, είτε έχουν χώρο να ανατείλουν είτε όχι. Τέλος, θα πρέπει να τοποθετηθούν κατάλληλοι συγκρατητικοί μηχανισμοί που να αποτρέπουν την διατάραξη του ευθειασμού των δοντιών, ακόμη και αν υφίσταται κάποιος έγκλειστος φρονιμίτης. Συνεπώς, η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των αποτελεσμάτων της ορθοδοντικής θεραπείας κρίνεται επιβεβλημένη. Η Ορθοδοντικός Invisalign στο Χαλάνδρι και στο Κορωπί, Dr. Αγγελική Νικολοπούλου, εφαρμόζει μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την παρακολούθηση και διαχείριση των φρονιμιτών, με σκοπό να διασφαλίσει όχι μόνο την επιτυχία και τη μακροβιότητα της ορθοδοντικής θεραπείας, αλλά και ότι οι ασθενείς απολαμβάνουν τα οφέλη ενός υγιούς, όμορφου χαμόγελου για πολλά χρόνια.